Què ha d’incloure la teva cistella de fruita i verdura aquest hivern?
/cistella publicada per Emma - 2022-12-01 12:03:00
Consumir productes de temporada aporta diversos beneficis ja sigui a nivell ecològic, econòmic i, fins i tot, nutricional.
Quan respectem el cicle natural del creixement dels aliments evitem el seu cultiu forçat i estimulem la producció ecològica. Evitem els cultius abusius que fan ús irresponsable dels recursos naturals. A més, permet que el producte mantingui totes les seves propietats dietètiques ja que respecta el desenvolupament amb condicions i temps adient.
Per altre banda, evitant la importació estalviem el cost del transport, fet que es reflexa sobre la nostre guardiola i sobre el medi ambient.
Així doncs, hi ha nombroses raons per escollir consumir de quilòmetre zero i no t’equivoquis, local també implica varietat.
Pel consum de verdures i hortalisses et recomanem per exemple :
- Bledes: son una bona opció tant per saltejats com per cremes; molt riques en vitamines A, B, C, E i K, i en minerals.
- Cardo: tot i que no és exclusiu de l’hivern és un dels protagonistes de la temporada. El seu alt contingut en fibra i vitamina C el converteixen en una opció molt saludable.
- 3 Coliflor: la preferida d’aquells que més gaudeixen de la cuina i desitgen seguir les receptes més clàssiques o atrevir-se amb novetats. Agrada per la seva versatilitat als fogons i el seu alt contingut en vitamina K, àcid fòlic i minerals
- Espinacs: tant crus en amanides com cuits son un clàssic de la cuina local, aprofita la temporada per consumir-los frescos i de qualitat.
- Col: present en molts plats típics de la temporada constitueixen una bona font de vitamina C i calci. T’atreveixes amb un trinxat de la Cerdanya?
Pel que fa les fruites una bona opció podrien ser:
- Caquis: ja disponibles a finals de tardor durant el mes de desembre es troben en el seu millor punt de maduració.
- Alvocat: la fruita de moda dels últims anys gràcies a la seva versatilitat son una bona opció per un esmorzar ric i saludable, amanides o per realitzar gaudir d’uns bons “nachos con guacamole”.
- Taronja: un clàssic de l’hivern pel seu alt contingut en vitamina C permet consumir-la en moltes maneres més que suc. Proba de realitzar postres, incloure-la a amanides o fins i tots guisats.
- Kiwi: tradicionalment del continent oceànic avui dia en podràs trobar cultivats en la península. Son un bon aliat gràcies al seu contingut en fibra i en vitamina C.
- Pomelo: amb les mateixes propietats nutricionals que la taronja son una opció menys explorada. El seu toc amarg és el que necessitaràs per les teves macedònies.
Recorda que incloure 5 peces de fruita i verdura al dia és clau per mantenir una dieta equilibrada. D’aquesta manera pots cuidar la teva salut mentre cuides del planeta.