Quines són les diferències principals entre la carn de xai i la carn de cabrit?
/xai publicada per Laura - 2021-06-29 18:00:00
Envia'ns el teu commentari
Però, quines són les principals diferències entre la carn de xai i la de cabrit?
La qualitat, la quantitat de greix i el sabor de la carn són els aspectes en els quals t'has de fixar per a distingir els dos tipus de carn.
La carn de xai té un color rosat natural i, depenent de l'edat de l'animal tindrà un sabor més o menys intens. Si la comparem amb altres carns, té força greix, però és molt fàcil d'eliminar, ja que aquest s'acumula al voltant de les vísceres i sota la pell.
En canvi, la carn de cabrit té menys grassa que la carn de xai i el seu sabor sol ser més fort.
Un dels principals problemes del sector oví és que al consumidor encara li costa diferenciar entre els diferents tipus de xai.
Els de llet, o lletons, són els cabrits i els xais de poca edat, que s’alimenten solament de llet, mentre que els pasquals, a més d'alimentar-se de llet, consumeixen també pinsos i farratges.
Sense cap mena de dubte, la carn més tendra i sucosa prové del xai de llet.
El xai de llet és la cria de l'ovella i acostuma a tenir entre 30 i 45 dies d'edat quan s’envien a l’escorxador. Abans de ser sacrificat, l’animal s'alimenta únicament de llet materna. Acostuma a pesar al voltant de 8 kg, la qual cosa fa que la seva carn tingui un color rosat, sigui molt tendra i quasi no tingui greix.
El xai pasqual compta amb més de 4 mesos d'edat abans de menjar-se i el seu pes se situa entre els 23 i els 26 kg.
Perquè un xai es consideri ecològic ha de tenir una alimentació sana, lliure d'additius i de productes químics en tot el procés de producció. A més, es prohibeix explícitament l'alimentació forçada de l’animal.
Les parts del xai es trossegen de manera semblant, però se’n pot diferenciar la grandària. T'expliquem els talls que pots demanar a la teva carnisseria:
Coll
És una carn molt tendra i gustosa, sol emprar-se per a guisats i estofats i es pot cuinar també a la graella.
Costelles
Són les més populars i de les peces més demandades a les carnisseries. Es troben al llarg del llom de l'animal i poden ser de pal (la part central de l'animal) o de ronyonada (correspon a la part del rellom i el llom juntament amb l'os de l'espinada).
Espatlla
Sol contenir poca carn, però, el fet d'estar unida a l'os, la fa molt saborosa. Et recomanem cuinar-la al forn a foc lent.
Cama
Conté més greixos. La carn no és tan gustosa i és menys tendra.
Costellam
Són uns trossos que trobem a la zona del llom. Tenen os i un exquisit sabor quan es cuinen a la graella.
Faldilla
La carn de faldilla està pegada a l'abdomen, és molt saborosa i és molt recomanada per a estofats i guisats.
Manetes
Com el seu nom indica, corresponen a la part inferior de les potes i són un element molt venerat pels amants de la triperia. Se solen preparar en salses.
Ara que ja coneixes totes les parts comestibles del xai, ens sabries dir quina t’agrada més?
Quatre coses que has de saber sobre la carn de xai
T'agrada la carn de xai ?
Si és així, sabràs que, a vegades, es confon amb la carn de cabrit. Però no hi té res a veure. Per ajudar-te a diferenciar-les, t’expliquem les característiques més significatives d’una i altra, així com les seves particularitats com ara la qualitat i el sabor de la carn.Quines són les diferències principals entre la carn de xai i la carn de cabrit?
La carn de xai i de cabrit són carns molt gustoses que solen consumir-se en bufets i en restaurants i, una manera típica de cuinar-les és rostida, en forn de llenya i amb cassola de fang. Entre les parts de més qualitat, en sobresurten el costellam, l'espatlla i la cama. També n’hi ha altres com el coll o la faldilla, amb menys grassa, i que són idònies per a preparar guisats i estofats.Però, quines són les principals diferències entre la carn de xai i la de cabrit?
La qualitat, la quantitat de greix i el sabor de la carn són els aspectes en els quals t'has de fixar per a distingir els dos tipus de carn.
La carn de xai té un color rosat natural i, depenent de l'edat de l'animal tindrà un sabor més o menys intens. Si la comparem amb altres carns, té força greix, però és molt fàcil d'eliminar, ja que aquest s'acumula al voltant de les vísceres i sota la pell.
En canvi, la carn de cabrit té menys grassa que la carn de xai i el seu sabor sol ser més fort.
Lletons i pasquals. Què són?
Un dels principals problemes del sector oví és que al consumidor encara li costa diferenciar entre els diferents tipus de xai.Els de llet, o lletons, són els cabrits i els xais de poca edat, que s’alimenten solament de llet, mentre que els pasquals, a més d'alimentar-se de llet, consumeixen també pinsos i farratges.
Sense cap mena de dubte, la carn més tendra i sucosa prové del xai de llet.
El xai de llet és la cria de l'ovella i acostuma a tenir entre 30 i 45 dies d'edat quan s’envien a l’escorxador. Abans de ser sacrificat, l’animal s'alimenta únicament de llet materna. Acostuma a pesar al voltant de 8 kg, la qual cosa fa que la seva carn tingui un color rosat, sigui molt tendra i quasi no tingui greix.
El xai pasqual compta amb més de 4 mesos d'edat abans de menjar-se i el seu pes se situa entre els 23 i els 26 kg.
Com sé que un xai és ecològic?
Un xai ecològic s'alimenta de llet materna, pinsos i farratges ecològics. També d'herba devesa, que és una paraula que ve del llatí i que significa defensa, defensat o prohibit i es refereix al tros de terra d’herba destinat al lliure pasturatge del bestiar.Perquè un xai es consideri ecològic ha de tenir una alimentació sana, lliure d'additius i de productes químics en tot el procés de producció. A més, es prohibeix explícitament l'alimentació forçada de l’animal.
Quines són les parts del xai?
Les parts del xai es trossegen de manera semblant, però se’n pot diferenciar la grandària. T'expliquem els talls que pots demanar a la teva carnisseria:
Coll
És una carn molt tendra i gustosa, sol emprar-se per a guisats i estofats i es pot cuinar també a la graella.
Costelles
Són les més populars i de les peces més demandades a les carnisseries. Es troben al llarg del llom de l'animal i poden ser de pal (la part central de l'animal) o de ronyonada (correspon a la part del rellom i el llom juntament amb l'os de l'espinada).
Espatlla
Sol contenir poca carn, però, el fet d'estar unida a l'os, la fa molt saborosa. Et recomanem cuinar-la al forn a foc lent.
Cama
Conté més greixos. La carn no és tan gustosa i és menys tendra.
Costellam
Són uns trossos que trobem a la zona del llom. Tenen os i un exquisit sabor quan es cuinen a la graella.
Faldilla
La carn de faldilla està pegada a l'abdomen, és molt saborosa i és molt recomanada per a estofats i guisats.
Manetes
Com el seu nom indica, corresponen a la part inferior de les potes i són un element molt venerat pels amants de la triperia. Se solen preparar en salses.
Ara que ja coneixes totes les parts comestibles del xai, ens sabries dir quina t’agrada més?