Quines particularitats té la mel de taronger?
/mel-de-taronger publicada per Núria - 2021-05-18 09:00:00
Envia'ns el teu commentari
Visualment, té un aspecte clar. No és una d’aquelles mels de color marronós, sinó tot el contrari. I quan comença a cristal·litzar, es torna encara més blanca.
És la reina de les mels aromàtiques. Té una aroma floral i molt perfumada que recorda el gessamí. Al paladar, és molt dolça i, sobretot, suau i delicada. “Sofisticació” és una de les paraules que caracteritzen aquesta varietat de mel.
I, per acabar, passem a l’àmbit culinari, que és un dels meus preferits. Com que és una mel molt dolça i suau, és ideal per combinar-la amb productes lactis, com formatges, o per fer una bona vinagreta. A l’estiu, si afegeixes taronja a l’amanida i li poses una vinagreta amb mel de flor de taronger, sempre triomfa!
Un altre motiu pel qual la mel de taronger és tan especial és la breu finestra de temps que tenen les abelles per dur a terme la seva tasca. En recol·lecten el nèctar a la primavera, entre els mesos d’abril i maig. La flor de taronger té una vida molt curta, d’un mes aproximadament. I en funció de les pluges, aquesta finestra es pot escurçar encara més. Així que el temps per dur a terme tot aquest procés és molt limitat.
És la meva preferida! De fet, com que és una varietat de mel molt suau, és una de les primeres que vaig tastar quan em vaig iniciar en el món de les mels. Intentaré respondre algunes de les preguntes que em vaig fer jo mateixa quan vaig buscar informació sobre la mel de taronger.
- Com és la mel de taronger?
La mel de taronger, com bé diu el nom, prové de la flor blanca i perfumada del taronger. En castellà, també es coneix com a “miel de azahar”.Visualment, té un aspecte clar. No és una d’aquelles mels de color marronós, sinó tot el contrari. I quan comença a cristal·litzar, es torna encara més blanca.
És la reina de les mels aromàtiques. Té una aroma floral i molt perfumada que recorda el gessamí. Al paladar, és molt dolça i, sobretot, suau i delicada. “Sofisticació” és una de les paraules que caracteritzen aquesta varietat de mel.
- Quines particularitats té la mel de taronger en comparació amb altres tipus de mel?
Destaca per les seves propietats relaxants i calmants. Precisament per això es recomana en casos d’insomni i també d’estrès o ansietat, o simplement per a persones nervioses. I dic “destaca” perquè, evidentment, té moltes altres propietats, com la mel comuna: antiinflamatòries, digestives, anticancerígenesdol, cicatritzants, etc. En aquest mateix fòrum hi ha una entrada molt interessant sobre les propietats de la mel.- Per a què serveix la mel de taronger?
Com deia en la pregunta anterior, té una funció relaxant. Per això la mel de taronger és una gran aliada contra l’insomni. Si et costa agafar el son, fes-te una infusió amb una culleradeta de mel de taronger i veuràs com t’ajuda! A més, és calmant i molt digestiva, així que no irrita l’estómac (per a les persones nervioses de la sala!).I, per acabar, passem a l’àmbit culinari, que és un dels meus preferits. Com que és una mel molt dolça i suau, és ideal per combinar-la amb productes lactis, com formatges, o per fer una bona vinagreta. A l’estiu, si afegeixes taronja a l’amanida i li poses una vinagreta amb mel de flor de taronger, sempre triomfa!
- Com es fa la mel de taronger?
L’elaboració de la mel de taronger va lligada a una producció agrícola, no silvestre, ja que les abelles aprofiten específicament la floració d’aquest arbre fruiter. Els apicultors porten els ruscs als camps de tarongers, que és un arbre amb unes flors blanques molt vistoses i un perfum exquisit que de seguida les atreu.Un altre motiu pel qual la mel de taronger és tan especial és la breu finestra de temps que tenen les abelles per dur a terme la seva tasca. En recol·lecten el nèctar a la primavera, entre els mesos d’abril i maig. La flor de taronger té una vida molt curta, d’un mes aproximadament. I en funció de les pluges, aquesta finestra es pot escurçar encara més. Així que el temps per dur a terme tot aquest procés és molt limitat.