Les abelles estan desapareixent: quines són les seves principals amenaces?
/mel publicada per Laura - 2021-05-18 09:00:00
Envia'ns el teu commentari
“Quan l’abella se’n va d’hora al forat, pluja ben aviat”.
Coneixies aquesta dita?
Ara bé, al llarg dels darrers 50 anys, el nombre d’abelles ha disminuït considerablement.
Diversos organismes internacionals alerten de la futura desaparició d’alguns pol·linitzadors invertebrats com les abelles. De fet, segons la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), el 40% dels pol·linitzadors invertebrats, en particular les abelles i les papallones, s’enfronten a l’extinció.
Aquest 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles.
Per què una data assenyalada?
Per a crear consciència sobre la importància de les abelles. Es busca donar a conèixer i valorar la tasca imprescindible d’aquests petits insectes i mostrar les seves principals amenaces.
I no només parlem de la mel, la gelea reial, el pol·len o el pròpoli.
Les abelles són més importants del que ens imaginem. I, és que, són les responsables de realitzar la pol·linització de les flors, un procés vital per a la nostra alimentació i per a conservar la biodiversitat del planeta.
Però, quines són les causes de la seva desaparició?
Entre les principals amenaces de les abelles, podem destacar l’ús de plaguicides amb neonicotinoides (insecticides que actuen sobre el sistema nerviós dels insectes), els monocultius – pràctica on es perd la biodiversitat i les abelles han de volar molt més lluny per aconseguir aliment –, i el canvi climàtic.
Aquest últim, silenciós, però implacable, provoca la pèrdua i el deteriorament de l’hàbitat natural de les abelles. Com?
A causa de l’escalfament global, arbres, flors i altres plantes canvien el seu patró de floració i floreixen en altres períodes de l’any. En conseqüència, les abelles es desorienten i modifiquen els seus hàbits, ja que no poden adaptar-se a aquests canvis.
Aquests són els tres principals depredadors:
Tot i això, algunes espècies d’escarabat, de papallona o de formiga, la granota i l’aranya, entre altres éssers vius, també són depredadors naturals de l’abella.
Així mateix, si vols ajudar, pots sumar-te a l’agricultura ecològica i començar a consumir aliments que es cultiven de forma respectuosa amb el medi ambient.
I què pots fer tu?
Actua amb un consum conscient i sostenible.
Les abelles estan desapareixent: quines són les seves principals amenaces?
Les abelles es consideren un dels principals indicadors de la salut del planeta, ja que són molt sensibles davant els canvis mediambientals.“Quan l’abella se’n va d’hora al forat, pluja ben aviat”.
Coneixies aquesta dita?
Ara bé, al llarg dels darrers 50 anys, el nombre d’abelles ha disminuït considerablement.
Diversos organismes internacionals alerten de la futura desaparició d’alguns pol·linitzadors invertebrats com les abelles. De fet, segons la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), el 40% dels pol·linitzadors invertebrats, en particular les abelles i les papallones, s’enfronten a l’extinció.
Aquest 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles.
Per què una data assenyalada?
Per a crear consciència sobre la importància de les abelles. Es busca donar a conèixer i valorar la tasca imprescindible d’aquests petits insectes i mostrar les seves principals amenaces.
El paper fonamental de les abelles
Sabies que el 75% dels aliments que consumeixes depenen de la pol·linització?I no només parlem de la mel, la gelea reial, el pol·len o el pròpoli.
Les abelles són més importants del que ens imaginem. I, és que, són les responsables de realitzar la pol·linització de les flors, un procés vital per a la nostra alimentació i per a conservar la biodiversitat del planeta.
Però, quines són les causes de la seva desaparició?
El canvi climàtic: l’amenaça silenciosa
El descens de la població d’abelles pot semblar-te un fet de poca importància. No obstant això, la seva extinció implicaria greus conseqüències per a tot el planeta.Entre les principals amenaces de les abelles, podem destacar l’ús de plaguicides amb neonicotinoides (insecticides que actuen sobre el sistema nerviós dels insectes), els monocultius – pràctica on es perd la biodiversitat i les abelles han de volar molt més lluny per aconseguir aliment –, i el canvi climàtic.
Aquest últim, silenciós, però implacable, provoca la pèrdua i el deteriorament de l’hàbitat natural de les abelles. Com?
A causa de l’escalfament global, arbres, flors i altres plantes canvien el seu patró de floració i floreixen en altres períodes de l’any. En conseqüència, les abelles es desorienten i modifiquen els seus hàbits, ja que no poden adaptar-se a aquests canvis.
Els enemics de les abelles, depredadors naturals
D’altra banda, l’abella compta amb nombrosos enemics que també tenen influència en la seva desaparició. Trobem des de petits paràsits fins a animals més grans.Aquests són els tres principals depredadors:
- La varroa. També conegut com a ‘poll de les abelles, aquest temut àcar, procedent del sud-est asiàtic, s’alimenta de la sang de l’abella per a debilitar-la. A més, provoca la malaltia anomenada varroasi, que es pot contagiar d’un rusc a un altre, i resulta mortal per a tota la colònia.
- La vespa asiàtica. Un temible depredador que, des de l’any 2010, és una espècie invasora a Espanya. A més, s’estima que un 30% de la seva dieta és l’abella de la mel.
- L’abellerol. Aquest ocell, procedent de l’Àfrica, es tracta d’un dels depredadors principals de l’abella. S’alimenta, fonamentalment, d’abelles que caça al vol.
Tot i això, algunes espècies d’escarabat, de papallona o de formiga, la granota i l’aranya, entre altres éssers vius, també són depredadors naturals de l’abella.
I, ara, el més important: Com podem protegir les abelles?
Salvar les abelles dels seus depredadors naturals, potser no és al nostre abast. Sí que podem, però, adoptar una sèrie de mesures per a preservar l’espècie. A curt termini, el primer pas per a protegir les abelles és prohibir els plaguicides.Així mateix, si vols ajudar, pots sumar-te a l’agricultura ecològica i començar a consumir aliments que es cultiven de forma respectuosa amb el medi ambient.
I què pots fer tu?
Actua amb un consum conscient i sostenible.