L’alvocat és un fruit originari de Mèxic, i es creu que els humans ja el consumíem fa uns nou o deu mil anys. Durant aquella època es va anar estenent per les zones de Guatemala, Equador, Perú i els països del voltant, però no va arribar a Espanya fins el segle XVII. Des d’aleshores s’ha cultivat a la península, sobretot al sud, on hi fa un clima càlid que l’afavoreix. I és que l’alvocat és una planta subtropical que necessita humitat, poc vent i temperatures no massa baixes, malgrat algunes varietats les toleren millor que d’altres.
Actualment, és precisament Mèxic qui lidera la producció d’alvocats, amb un terç del total provinent d’aquest país. Com tots sabem, però, recentment el seu consum s’ha estès enormement a nivell mundial, i amb la popularitat han aparegut alguns problemes. D’una banda, els alvocats necessiten molta aigua per a créixer. En concret, uns 70 litres per peça (sense comptar l’aigua de la pluja)! Això és el triple del que necessita una poma, i divuit vegades més del que necessita un tomàquet.
L’elevada producció amb què compta Mèxic fa que certes zones on se’n conrea siguin més susceptibles a patir sequeres, amb els subseqüents problemes mediambientals i socioeconòmics derivats de la manca d’aquest recurs tan preuat com és l’aigua.
D’altra banda, l’altíssima demanda d’alvocats també ha provocat disputes entre màfies, que ha resultat en diverses morts i un augment de la criminalitat en algunes regions de Mèxic, on a més a més hi ha hagut casos de desforestacions il·legals.
Per aquesta raó s’ha generat consciència social sobre el consum d’aquest aliment, i algunes persones eviten comprar-ne si vénen de lluny. En general sempre és preferible consumir local, però en el cas dels alvocats sembla que les nostres decisions de compra encara podrien tenir més impacte. Per sort, i com dèiem abans, a Espanya també se’n produeix a les zones on el clima ho permet, com ara Màlaga, Granada, el País Valencià i les Illes Canàries.
També a Catalunya, més recentment, la zona del Morell (Tarragonès) ha acollit la primera gran plantació d’aquesta fruita. A banda dels beneficis mediambientals d’optar per alvocats de casa nostra, també val a dir que segurament els trobarem més bons, ja que es poden collir de l’arbre ja madurs.
Per tant, si podem, intentem consumir-lo de proximitat perquè li farem un favor al planeta, a l’economia local i al nostre paladar!