Mel adulterada: que no et venguin gat per llebre! De ben segur que ja sabreu que no totes les mels són iguals. No és el mateix comprar una mel barata al supermercat que una mel natural i artesana, que no ha estat adulterada de cap manera i que conserva totes les seves propietats: sals minerals, vitamines B i C i una gran quantitat d’antioxidants.
Si el que busquem és aquest tipus de mel amb alts valors nutricionals, el primer que hem de fer és llegir l’etiqueta del producte. La mel natural només té un ingredient: mel! Si s’hi han afegit altres components, com ara xarop de glucosa, aigua o farina, voldrà dir que la proporció de mel natural serà menor i tindrà moltes menys propietats saludables.
En principi, llegint la informació de l’envàs hauríem de poder esbrinar fàcilment si ens trobem davant d’una mel natural o bé adulterada. Però si dubtem de la qualitat d’una mel o simplement volem passar l’estona, existeixen maneres de comprovar-ho per nosaltres mateixos. Així que, si us interessa, aquí teniu uns petits experiments de química casolana:
- - Escalfem una cullera al foc i hi aboquem unes gotes de mel. Si es desfà ràpidament és que aquesta mel ha estat diluïda amb aigua.
- - Agafem un vas estret i hi barregem mitja cullerada de mel, una cullerada d’aigua i un raig d’alcohol. La mescla es torna lletosa? Si és que sí, aquesta mel porta glucosa afegida.
- - Si escalfem mel en un cassó i aquesta es va espessint a mesura que va augmentant la temperatura, voldrà dir que li han afegit farina o fins i tot gelatina!
Ara ja podeu posar a prova la puresa de la mel que compreu, i de pas treure la pols a l’antiga bata de laboratori de l’escola ;-)
Font: Fra Valentí Serra de Manresa (2019). El llibre de la mel. Edicions Morera, Barcelona. ISBN 9788494447365